Denis Zvizdić

0%
Broj pitanja: 2
Broj odgovora: 0
Stranka
NIP
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Denis Zvizdić rođen je 9. juna 1964. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je u hercegovačkom gradiću Gacko. Diplomirao je 1989. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je magistrirao te završio doktorski studij i stekao zvanje doktora arhitektonsko-urbanističkih nauka. Predaje na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, trenutno na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. 

Bio je dugogodišnji član Stranke demokratske akcije (SDA) i njen potpredsjednik, prije nego ju je napustio 2021. godine i priključio se stranci Narod i Pravda. Ubrzo je izabran za zamjenika predsjednika ove stranke.

Bio je premijer Vlade Kantona Sarajevo od 2003. do 2006. godine, kada je na Općim izborima osvojio mjesto u Kantonalnoj skupštini te delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH). Na izborima 2010. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u kojem je do 2012. godine vršio funkciju predsjedavajućeg. Na izborima 2014. godine ponovo se kandidovao za isto zakonodavno tijelo i osvojio novi mandat. Ipak, kasnije je izabran za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Na Općim izborima 2018. godine osvojio je mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te bio član njegovog kolegija. Zbog zastoja u formiranju vlasti na državnom nivou, bio je na funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve do decembra 2019. godine.


Izborna jedinica
3
Pozicija
Broj osvojenih glasova
27174

Pitanje: Po kojem istrazivanju se doslo do zakljucaka da je potrebno mijenjati zakon? Da li je stanje rezultat lose vodjene personalne politike ili nedorecenosti zakona? Da li su vam Generalni inspektorat i Parlamentarni vojni povjerenik prezentovali broj prijava za nepotizam i druge zloupotrebe ovlastenja sa grafikonima kretanja broja prijava od 2012 do 2023? Da li se moze desiti da lice koje bude primljeno po ovim izmjenama kada navrsi 55 godina zivota ne stekne uslove za penziju?

Pitanje postavljeno: 21.04.2023  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH

Vidi sva pitanja na zakonu
Stranica 1 od 1