Zlatko Miletić

50%
Broj pitanja: 4
Broj odgovora: 2
Stranka
ZNG
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija

Zlatko Miletić rođen je 28. 6. 1966. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu 1984. godine, a odmah po završetku upisao je Vojnu akademiju u Beogradu i Sarajevu. Nakon studija zaposlio se u republičkom SUP-u, gdje je radio do 1990. godine. Nastavak radnog iskustva stiče u Stanici javne bezbjednosti između 1990. i 1992. godine, a 1992. odlikovan je zlatnom policijskom značkom. Rukovodeće pozicije – od zamjenika komandira pa do načelnika stanice – vršio je do 1995. godine, a 1996. godine bio je pomoćnik ministra za politiku, portparol i šef JPS-a u Federalnoj upravi policije, uključujući različite pozicije u Jedinici za osiguravanje ličnosti i objekata, sve do 2002. godine, kada postaje šef za borbu protiv terorizma u BiH i savjetnik za sigurnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Dva mandata na poziciji direktora ispunio je od decembra 2002. godine do decembra 2010. U istom mjesecu 2010. godine imenovan je za izvršnog direktora Agencije šefova policija jugoistočne Evrope (SEPCA). Od maja 2013. do maja 2015. godine bio je ambasador BiH at large pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH zadužen za pitanja i borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, odakle je došao na mjesto savjetnika u Kabinetu ministra sigurnosti BiH. Certificirani je predavač iz oblasti organizovanog kriminala, terorizma i korupcije te član Svjetske asocijacije šefova policije (IACP). Na mjestu generalnog sekretara Demokratske fronte (DF) je od decembra 2015. godine. Zastupnički mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH stekao je na Općim izborima 2018. godine, tokom kojeg je napustio DF te postao osnivač i član stranke Za nove generacije.

*Broj osvojenih glasova (i izborna jedinica) referira se na osvojene glasove za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Izborna jedinica
3
Pozicija
Broj osvojenih glasova
11416

Pitanje: Poštovani, možete li mi reći zašto ste na jučerašnjoj (7.redovnoj) sjednici Doma naroda naglasili da ćete ostati suzdžani pri glasanju o Prijedlogu zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, a zatim ste glasali ZA usvajanje istog?Hvala.

Pitanje postavljeno: 26.07.2023  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

DOBAR DAN,

TAČNA JE VAŠA KONSTATACIJA DA SAM U TOKU RASPRAVE ZBOG NEDOSTATAKA PREDMETNOG ZAKONA, UGLAVNOM RADI PROBLEMA KOJI SE ODNOSIO NA STATUS ŽALBENOG VIJEĆA, A ZBOG ISTOVREMENOG NEDEFINISANOG JASNOG STAVA EU U BIH O OVOM PITANJU,REKAO, DA DOK ISTI NE DOBIJEM, DA ĆU BITI SUZDRŽAN. NAKON TOGA, U TOKU RASPRAVE KOLEGA ZASTUPNIK G.CVITANOVIĆU U DN BIH MI  JE POJASNIO DA SU PREDSTAVNICI EU, DAN RANIJE USMENO SUGERISALI DA "PUSTIMO" DA ZAKON KAO TAKAV PROĐE U 1 ČITANJU, PROMIJENIO SAM MIŠLJENJE SAMO IZ TOG RAZLOGA. IAKO STOJIM NA STANOVIŠTVU DA JE PITANJE ŽALBENOG VIJEĆA TREBALO RIJEŠITI NA DRUGI NAČIN A NE OSTAVITI GA U NADLEŽNOSTI VIJEĆA MINISTARA BIH, DA ONI IMENUJU ISTO, ŠTO PREDSTAVLJA DIREKTAN POLITIČKI UTICAJ.

LP ZLATKO MILETIC   


Datum odgovora: 27.07.2023

Pitanje: Pozdrav poštovani gospodine Miletiću, znam da vi niste direktno nadležni za ovo ali ovu informaciju nigdje nisam mogao naći, jednostavno ne postoji na internetu. Obraćam se vama jer ste jedini političar kojem vjerujem i kojeg jako cijenim. Da li znate ko imenuje savjetnike, sekretare i ostale konzularne radnike u našim ambasadama po inostranstvu? Znam da članovi predsjedništva imenuju ambasadore ali ne znam jesu li oni zaslužni i za ostale radnike ili ambasadori imaju moć da izaberu svoj tim.Hvala unaprijed na odgovoru!

Pitanje postavljeno: 28.03.2023  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Cijenjeni, 

Ukoliko sam dobro shvatio interesira Vas koja osoba upošljava  službenike i uposlenike u DKP mreži BiH. To je isključiva nadležnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, rješenja o postavljenu potpisuje ministar kao inokosni organ. Uglavnom zakonska procedura bi bila da sekretar ministarstva kao najviši rukovodni službenik ministarstva predlaže u skladu sa zakonom i stručnom spremom uvjetima itd službenike ministarstva, ali kao i sve kod nas uglavnom su ministri i zamjenici ministra MVP BIH zloupotrebljavaju svoju funkciju i po ličnom/osobnom nahođenju bez potrebnih kvalifikacija su slali svoje stranački podobne kadrove i to su radili bez izuzetka svi do sada, tako da imate situaciju da jedan znatan broj odabranih službenika decenije provodi van BiH po raznim destinacijama, dok jedan broj službenika izuzetno stručnih, ali "ničijih", ostalih, nacionalno neosviještenih, nikad nigdje nije otišao van BiH. Nadam se da će ova loša i praksa suprotna zakonu i interesima građana BiH biti prekinuta

S poštovanjem

Zlatko Miletić


Datum odgovora: 11.04.2023

Sva direktna pitanja